Categorie: Tips << Terug naar het overzicht

4 tips om een verstopt doucheputje op te lossen

Gepost op 24-07-2019

Een verstopt doucheputje of afvoerputje kan heel vervelend zijn, en komt nooit op een goede moment. Plots wordt u overvallen door water in uw douche dat niet wegloopt, waardoor u merkt dat uw douche in een bad is veranderd. Het water staat u letterlijk tot de enkels. In het slechtste geval merkt u het te laat op, en komt heel uw badkamer onder water te staan, waardoor u dan ook nog eens heel veel tijd verliest.

 

Verstoppingen komen tegenwoordig steeds minder voor. Dit komt door het gebruik van moderne materialen zoals kunststof. Door de gladde wanden van de kunststof buizen kunnen er zich geen viezigheden vasthechten aan de buiswanden. Verstoppingen komen dan vooral ook voor bij oudere leidingen, of bij verkeerd gebruik van de leidingen.

 

Een douche afvoerputje dat verstopt zit is echter redelijk simpel op te lossen en te voorkomen, als u de volgende tips leest.

 

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor een verstopt doucheputje. De voornaamste oorzaak is een blokkade die door haren is opgebouwd. Gemiddeld verliezen we dagelijks tussen de 40 en 120 haren. Deze worden natuurlijk vervangen door nieuwe haren, anders zouden we al snel kaal zijn. Het is zo dat bij het onder handen nemen van uw haar (wassen, afspoelen,...) er wat meer haren loskomen.

 

Deze haren kunnen dan in het afvoerputje geraken, en dit kan er voor zorgen dat uw douche afvoerputje verstopt geraakt. Dit is vooral een punt als er veel mensen in uw gezin zijn die de douche gebruiken met lange haren.

 

Deze haren gaan sneller samenklitten en knopen. Hierdoor geraakt uw doucheputje verstopt. De snelste oplossing om dit te voorkomen is dan ook om te zorgen dat alle haren uit het doucheputje zijn na het douchen, en deze niet zomaar door te spoelen.

 

Ook een vaak voorkomende oorzaak van een verstopt doucheputje zijn zeepresten.

 

Het afvalwater van uw douche bevat zeepschuim en water. Het water loopt sneller weg dan de zeepresten, met als gevolg dat de zeepresten gaan aankoeken aan de buiswand. Als dit tafereel zich meerdere keren afspeelt gaat de opening waardoor het douchewater wegloopt steeds kleiner worden. Hierdoor krijgt u dus een douche afvoerputje dat verstopt zit.

 

De snelste oplossing om dit te voorkomen is door na het douchen even heet water te laten lopen door het doucheputje. Door het hete water lossen de zeepresten op, wat ervoor zorgt dat de verstopping zichzelf oplost, en het douchewater weer vrijuit kan weglopen.

 

Dagelijks onderhoud voor het schoonmaken van uw doucheputje

 

Door een minimum aan dagelijks onderhoud kunt u al vele verstoppingen voorkomen. Een van de basis aanbevelingen is uw doucheputje schoonmaken. Enkele belangrijke maar simpele maatregelen om verstoppingen te voorkomen:

 

  • Zorg dat u na het douchen eventuele viezigheden verwijdert
  • Door het manueel verwijderen van viezigheden zoals losse haren, naalden van bomen en dergelijke kunt u al veel voorkomen
  • Spoel even na met heet water
  • Door na het douchen even na te spoelen met heet water zorgt u dat eventuele zeepresten zich oplossen. Deze zeepresten kunnen dan geen verstoppingen meer veroorzaken

 

Gebruik een gootsteenontstopper

 

Er zijn twee soorten gootsteenontstoppers. Mechanische en chemische. Een mechanische gootsteenontstopper wordt vaak een "plopper" genoemd. Het is een zuignap die op een steel zit.

 

Zorg dat de zuignap luchtdicht over het doucheputje zit. Als u de zuignap dan enkele keren snel heen en weer pompt, krijgt u afwisselend een overdruk en onderdruk in uw leidingen. Verstoppingen kunnen hierdoor losgemaakt worden, waarna het water weer vrij kan wegstromen.

 

Een chemische gootsteenontstopper is een product dat u in het afvoerputje doet. Eens de chemische bestanddelen aan de verstopping komen beginnen de chemische elementen hun werk te doen en de verstopping af te breken. Zeep wordt opgelost, haren worden afgebroken,... Hierdoor kan het water weer vrij wegstromen.

 

Gezien chemische ontstoppers vaak bijtende producten zijn is het verstandig om een veiligheidsbril op te zetten, en de aanwijzingen van het product goed op te volgen! Denk er ook aan dat deze ook altijd in het milieu terechtkomen.

 

Gebruik een ontstoppingsveer

 

Een ontstoppingsveer is een mechanisch hulpmiddel (buigbare metalen draad) die de verstopping ter plaatse los kan duwen. Voor het gebruik van een ontstoppingsveer is het noodzakelijk dat u het kapje/rooster van het verstopt doucheputje kan losmaken.

 

Als u dit eenmaal los hebt kunt u de ontstoppingsveer snel door het doucheputje loodsen naar de plaats van de verstopping. Eenmaal u voelt dat u aan de verstopping zit kunt u wat druk uitoefenen en de ontstoppingsveer draaien. Hierdoor kan de verstopping opgelost zijn, en kan het water weer vrij doorlopen.