Categorie: Tips << Terug naar het overzicht

5 tips tegen een verstopte vaatwasmachine

Gepost op 24-07-2019

Een vaatwasser is iets dat iedereen kent. Deze handige uitvinding neemt ons dagelijks veel werk uit de handen. Vaak wordt ze echter slecht onderhouden. Veel mensen weten diet dat door slecht onderhoud een vaatwasmachine ook verstopt kan geraken.

 

De meest voorkomende problemen van een vaatwasmachine:

 

De vaatwasmachine lekt als ze in werking is

 

Afwaswater dat lekt uit de vaatwasmachine op het moment dat deze in werking is kan verschillende oorzaken hebben.

 

De sproeiarmen kunnen defect zijn of geblokkeerd worden door de vaat

 

Als de sproeiarmen niet kunnen ronddraaien zoals ze dit horen te doen zou het kunnen dat ze toevallig al het water sproeien in de spleetjes tussen de deur. De deur is hier op dit water bij normaal gebruik wel voorzien, maar als er onder druk steeds meer en meer water tussen de spleetjes wordt gesproeid kan het zijn dat de deur toch begint te lekken.

 

U zorgt er dan ook best voor dat de sproeiarmen vrij kunnen ronddraaien door te zorgen dat deze niet geblokkeerd worden door de vaat. Indien dit het probleem niet oplost zou het kunnen zijn dat de sproeiarmen mechanisch defect zijn. Hierbij is het aangeraden om de producent van uw afwasmachine aan te spreken.

 

De sproeiarmen zijn verstopt

 

Als de sproeiarmen van de vaatwasmachine verstopt zijn kan het zo zijn dat deze het water slecht verdelen. Hierbij is het ook weer mogelijk dat het water net terecht komt tussen spleetjes, waardoor de vaatwasmachine gaat lekken. Verstopte sproeiarmen zijn met een naald weer makkelijk open te maken.

 

In de handleiding van uw machine kunt u ook vinden hoe u de sproeiarmen reinigt.

 

De rubbers tussen de deur zijn versleten

 

Tussen de deur van de vaatwasmachine zitten rubberen strips. Het doel van deze strips is om te zorgen dat er geen water wegloopt door de spleten tussen de deur van de vaatwasmachine en de vaatwasmachine zelf. Als deze strips echter versleten zijn kan het zo zijn dat er wel water tussen deze spleten wegloopt.

 

Hierdoor krijgt u dus een lekkende vaatwasmachine. Het water loopt niet meer weg uit de vaatwasmachine. Als het water niet meer weg kan lopen uit de vaatwasmachine is dit een teken dat er een probleem is met de afvoer van de vaatwasmachine.

 

Mogelijke oorzaken hiervan zijn:

 

De afvoer is verstopt

 

Als de verdere afvoer van de vaatwasmachine verstopt zit dan hebt u meteen de oorzaak gevonden van uw probleem. Door de verstopping kan het vieze afwaswater niet verder afgevoerd worden, en blijft het water in uw vaatwasmachine staan.

 

De afvoerslang laat geen water door

 

Het zou kunnen dat de afvoerslang verstopt zit. Dit kan veroorzaakt worden door een opeenhoping van vet-, etens- en zeep-resten. Daarnaast kan er ook een simpelere oorzaak zijn. Als de afvoerslang in een te scherpe hoek zit (de slang zit 'geknikt') kan er ook geen water weglopen. Dit kunt u oplossen door de afvoerslang goed te leggen, en te zorgen dat er geen te scherpe hoeken zijn.

 

5 tips tegen een verstopte vaatwasser

 

Door het dagelijks onderhouden van de machine kunt u in vele gevallen een verstopte vaatwasmachine vermijden.

 

Laat uw vaatwasser af en toe leeg draaien

 

De bodem en leidingen van uw vaatwasmachine zijn echte verzamelaars van allerlei viezigheden zoals etensresten, zeepresten en vetresten. Door uw vaatwasser af en toe eens leeg te laten draaien op een intensief programma, wast u eigenlijk uw eigen vaatwasmachine. En dat kan wel eens een oplossing zijn voor uw probleem.

 

Dit zorgt in veel gevallen voor minder ophopingen in de leidingen, en het wegspoelen van viezigheden.

 

Tip: een kopje azijn in de vaatwasser is een goed idee om alles mooi te reinigen!

 

Controleer de filter van uw vaatwasser

 

Door regelmatig de filter van uw vaatwasser eens na te kijken kunt u proactief zorgen voor minder viezigheden zoals eet- en zeepresten. Deze kunnen dan ook niet meer zorgen voor verstoppingen in de machine.

 

Controleer uw afwas voor u het in de vaatwasmachine zet

 

Neen, we bedoelen niet dat u het moet afwassen voor u het in de vaatwasser zet. Wat wel belangrijk is is om te zorgen dat er geen al te grote etensresten meer overblijven. Ook vetresten bij potten en pannen kunt u beter verwijderen. Deze kunnen zich namelijk allemaal ophopen en zorgen voor een verstopte vaatwasmachine.

 

Zorg dat uw afwas goed geplaatst staat in de machine

 

Door te zorgen dat alles goed geplaatst wordt in de machine kunt u zorgen voor een beter resultaat. Een goede plaatsing houdt in dat u genoeg ruimte tussen de verschillende borden/pannen houdt. Daarnaast is het ook belangrijk om de vaat te zetten zoals de fabrikant hiervoor plaats heeft gemaakt. Het bestek in de ruimte voor het bestek, en de borden op hun voorziene plaats. Dit gaat uiteindelijk tot het beste resultaat en een propere afwas leiden.