Categorie: Tips << Terug naar het overzicht

Wat zijn de oorzaken van een borrelende afvoer

Gepost op 24-07-2019

Een borrelende afvoer is vaak slechts de voorbode van een groter probleem. Samen met het geborrel van de afvoer is er vaak sprake van lichte geur hinder tot zelfs een ronduit slechte geur die zich in huis verspreid.

 

De meest voorkomende oorzaken van een borrelende afvoer zijn:

 

Waarschuwing tot een verstopte afvoer

 

Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.

 

Op zich is het niet abnormaal dat er zich lucht hierin bevindt (de riolen zijn hierop voorzien door ontluchting), maar als er lucht is samen met een kleine verstopping (nog geen volledige) kan dit wel de oorzaak zijn van de borrelende geluiden uit uw afvoer.

 

Slechte afluchting

 

Het zou kunnen dat er geen of een slechte afluchting is aangesloten op het riool. Vaak voorkomend is dit bij verbouwingen dat men luchtpijpen voor het riool afbreekt zonder zich af te vragen waarvoor deze eigenlijk dienen.

 

Doordat de lucht dan niet weg kan uit uw riool komt dit letterlijk terug uit de afvoer. Het gevolg? Een slecht ruikende rioollucht in huis, en uw afvoer die borrelt.

 

Overstromingen

 

Als het water in het stadsriool te hoog staat kan het zijn dat het water in uw afvoersysteem niet meer tot bij het stadsriool geraakt. Vaak is dit het geval bij overstromingen. De stadsriolen kunnen dan niet meer water aan, waardoor het water is uw afvoersysteem niet weer kan lopen en het waterpeil steeds hoger en hoger komt te staan.

 

Hierdoor krijgt u dan lucht die langs uw afvoer wilt ontsnappen, met als gevolg een afvoer die borrelt en vieze luchtjes verspreid.